NIBHV Ploegleider BHV Herhaling (Klassikaal+Online)
Herhalingscursus Ploegleider Bedrijfshulpverlening (BHV)
De herhalingscursus ploegleider BHV is gericht op medewerkers die al in het bezit zijn van een diploma basis ploegleider BHV en het belangrijk vinden om hun kennis en vaardigheden met betrekking tot het leidinggeven aan een BHV-inzet up-to-date te houden.
Elke werkgever moet zorgen voor competente ondersteuning op het gebied van bedrijfshulpverlening (BHV). De benodigde deskundigheid in BHV wordt bepaald op basis van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Afhankelijk van de aard, omvang en locatie van het bedrijf en de resterende risico’s, moeten één of meerdere werknemers worden opgeleid als BHV’er. Elke BHV’er moet bekwaam zijn in één of meerdere hulpverleningstaken, en de complete BHV-organisatie moet in staat zijn om alle taken uit te voeren. In gevallen waarin meerdere BHV’ers worden ingezet, kan coördinatie vereist zijn. Een ploegleider kan deze rol op zich nemen en de BHV-activiteiten gestructureerd coördineren door leiderschap te tonen, BHV’ers te instrueren, procedures te volgen, informatie te verstrekken, opdrachten te geven en te zorgen voor de veiligheid van het BHV-team.
Waarom een Herhalingscursus Ploegleider BHV?
Nadat je de basiscursus ploegleider BHV hebt behaald, is het belangrijk om deze kennis ieder jaar op te frissen. Regelmatig herhalen en oefenen is essentieel om je kennis en vaardigheden op peil te houden en in noodsituaties adequaat te kunnen handelen. Tijdens de herhalingscursus wordt je geheugen opgefrist met theoretische kennis over brandveiligheid, rookverspreiding, risico’s en incidentenscenario’s die je kunt toepassen in je rol als ploegleider.
Inhoud Cursus
De herhalingscursus is ontworpen om de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een effectieve BHV-ploegleider te versterken. De cursus behandelt de volgende onderwerpen:
- Communicatief Leidinggeven: Effectief communiceren met je team en externe hulpdiensten.
- Brand en Gevaren bij Brand: Inzicht in brandveiligheid en de rol van de BHV’er bij een brand.
- Ontruiming: Voorbereiden en uitvoeren van een ontruiming.
- Levensreddende Handelingen: Oefenen van reanimatie en gebruik van de AED.
- Praktijkoefeningen: Scenario’s om de theorie in praktijk te brengen.
oelatingseisen
Om deel te kunnen nemen aan deze cursus is een basis bedrijfshulpverlener-diploma vereist.
Duur Cursus
Het NIBHV adviseert een totale duur van minstens tien uur. Opleiders kunnen de cursustijd zelf indelen. Bij de herhalingscursus staat het leidinggeven aan een inzet centraal. Je oefent de ploegleider-inzet eerst via table-top oefeningen en daarna door meerdere praktijkinzetten. De instructeur zal je tijdens de praktijkcursus helpen om alle vaardigheden uit te voeren, zodat je tijdens de praktijk kunt laten zien dat je nog vaardig bent.
Eindtermen en Examen
De herhalingscursus ploegleider BHV wordt afgesloten met een praktijktoets. Tijdens het examen wordt getoetst of de cursist leiding kan geven aan een BHV-ploeg tijdens een incident.
Eindterm
De cursist kan leidinggeven aan een BHV-ploeg tijdens een incident.
Competenties
- De cursist kan informatie van de melding controleren door aanvullende vragen te stellen.
- De cursist kan informatie van en over het incident analyseren.
- De cursist kan op basis van de analyse van de informatie een inzetplan maken tijdens een incident.
- De cursist kan op de juiste wijze opdrachten en feedback geven aan de BHV’ers.
- De cursist kan leidinggeven aan meerdere BHV’ers tijdens een incident.
- De cursist kan op de juiste wijze communiceren met professionele hulpverleningsdiensten tijdens een incident.
- De cursist kan een incident afhandelen.
- De cursist kan een afweging maken tussen het beoogde resultaat van de inzet en de veiligheid van de BHV’ers en zichzelf tijdens een incident.