NIBHV Ploegleider BHV (Klassikaal+Online)
Basiscursus Ploegleider Bedrijfshulpverlening (BHV)
De basiscursus ploegleider BHV is speciaal ontworpen voor medewerkers die leidinggeven aan een BHV-ploeg. Elke werkgever moet zorgen voor competente bedrijfshulpverlening (BHV) om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. De benodigde deskundigheid in BHV wordt bepaald op basis van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Afhankelijk van de aard, omvang en locatie van het bedrijf en de resterende risico’s, moeten één of meerdere werknemers worden opgeleid als BHV’er.
Waarom een BHV Ploegleider?
Wanneer er meerdere BHV’ers binnen een organisatie actief zijn, is het essentieel om een ploegleider aan te stellen. De BHV-ploegleider coördineert de BHV-activiteiten door leiderschap te tonen, BHV’ers te instrueren, procedures te volgen, informatie te verstrekken en opdrachten te geven. Dit zorgt voor een gestructureerde aanpak bij calamiteiten en waarborgt de veiligheid van het BHV-team.
Wat leer je tijdens de basiscursus ploegleider BHV?
In de basiscursus ploegleider BHV leer je hoe je effectief leidinggeeft aan een BHV-ploeg. Je zult theoretische kennis opdoen over brandveiligheid, rookverspreiding, risico’s en incidentenscenario’s en deze kennis toepassen in je rol als ploegleider. Werkopdrachten en video’s ondersteunen het leerproces, zodat je de opgedane kennis kunt toepassen op je eigen bedrijfssituatie. Tijdens praktijkinzetten leer je hoe je als ploegleider moet optreden bij een BHV-inzet.
Toelatingseisen
Voor deelname aan de cursus is een basis bedrijfshulpverlener-diploma vereist.
Duur van de Cursus
Het NIBHV adviseert een totale duur van minstens zestien uur. Opleiders kunnen de cursustijd zelf indelen, bijvoorbeeld in twee hele dagen of in vier halve dagen. Het praktijkdeel van de cursus is cruciaal voor je leerproces. Tijdens deze dag staat het leidinggeven aan een inzet centraal. Je oefent de ploegleider-inzet eerst via table-top oefeningen en vervolgens door meerdere praktijkinzetten. De BHV-instructeur helpt je tijdens de praktijkcursus om alle vaardigheden te leren, zodat je kunt aantonen dat je de eindtermen hebt behaald.
Informatie over data, plaats en kosten is beschikbaar bij verschillende veiligheidsopleiders. Er is ook een online variant met een praktijkgedeelte: je volgt de theorie via e-learning en hebt één dag cursus waarin het aanleren van de vaardigheden centraal staat. Informeer bij je opleider naar de mogelijkheden.
Eindtermen en Examen
De basiscursus ploegleider BHV wordt afgesloten met een examen dat bestaat uit een theorietoets met meerkeuzevragen en een praktijktoets. Tijdens het examen wordt getoetst of de cursist leiding kan geven aan een BHV-ploeg tijdens een incident.
Eindterm
De cursist kan leidinggeven aan een BHV-ploeg tijdens een incident.
Competenties
- De cursist heeft kennis van de context waarin hij als ploegleider moet optreden.
- De cursist weet hoe hij leiding moet geven aan een BHV-ploeg tijdens een incident.
- De cursist kan informatie van de melding controleren door aanvullende vragen te stellen.
- De cursist kan informatie van en over het incident analyseren.
- De cursist kan op basis van de analyse van de informatie een inzetplan maken tijdens een incident.
- De cursist kan op de juiste wijze opdrachten en feedback geven aan de BHV’ers.
- De cursist kan leidinggeven aan meerdere BHV’ers tijdens een incident.
- De cursist kan op de juiste wijze communiceren met professionele hulpverleningsdiensten tijdens een incident.
- De cursist kan een incident afhandelen.
- De cursist kan een afweging maken tussen het beoogde resultaat van de inzet en de veiligheid van de BHV’ers en zichzelf tijdens een incident.